Her kan du læse et raceportræt vi har lavet i samarbejde med Line fra hundenyheder.dk tilbage i September 2013.
Selvom det er et par år siden og hundenyheder.dk ikke længere eksisterer, så passer udtalelserne altså stadig.
Kirsten og Melanie fra Kennel Lapinkaunis har hjulpet os med raceportrættet af finsk lapphund. Kennel Lapinkaunis ligger i Nordjylland, og består af familien på 4 og 3 dejlige tæver, Ollie, Qira og Mystique. Familien fik sin første finske lapphund for lidt over 5 år siden, og har lige nu det tredje kuld hvalpe. Mystique er en hvalp fra sidste år, som familien valgte at beholde.
Familien bruger meget tid med hundene og tager på en del udstillinger. Faktisk nyder de udstillingsdelen og hygger sig gevaldigt i ”Lapphunde-lejren”. Melanie, familiens datter, går desuden til agility med den ældste hund, Ollie, og de har det rigtig sjovt. Det er ikke på højt plan, men Ollie gør det godt, og elsker at bruge både hoved og krop. Hun er ikke så hurtig, men meget præcis.
Hvad kendetegner en finsk lapphund?
En finsk lapphund er en venlig familiehund, kategoriseret i gruppe 5 (spidshunde) og den har oprindelig været brugt af Samerne som familiehund og til at vogte rensdyr.
Som en rigtig spidshund er det en hund, der godt kan være gøende, men da det samtidig er en meget klog hund, gælder det bare om at træne fra dag ét. De vil meget gerne lære nyt og træner gerne, men man skal lige have for øje, at når hunden ikke gider mere….SÅ GIDER den ikke! Ligeledes er det ikke alle, der elsker at gentage en øvelse for mange gange, og derfor kan de godt virke lidt stædige.
Hvor meget motion/aktivering kræver en finsk lapphund?
Finske lapphunde vil meget gerne ud og snuse rundt, grave et lille hul måske, gå nogle lange ture og møder gerne andre hunde.
Hvordan aktiverer man bedst en finsk lapphund udover gåture?
Finske lapphunde kan deltage i mange slags aktivering bl.a. agility, hyrdning, rally, lydighed, spor – ja sågar være med på langrend, når vinteren kommer. De elsker alt, der har med sne at gøre, og vi har med stor succes haft tre hunde med på skiferie i Norge, og det kan godt anbefales.
Når alt det her med aktivering er sagt, så kan der altså også hygges hjemme i sofaen eller ved siden af brændeovnen, uden at man behøver at have gennemført en halv maraton hver dag. Men en god luftetur dagligt slipper man ikke uden om 😉
Er der pelspleje eller lign., man bør være opmærksom på?
En finsk lapphund er, trods sin flotte pels, meget let at soignere. Den er fra naturens side udstyret med en pels, der kan betegnes som smudsafvisende, og selv efter en rigtig mudret skovtur skal de bare tørre, så er de som nye igen… næsten 😉
En god tur med børste eller kam efter en skovtur, kan være en god ide, da man på den måde også får hunden set igennem for flåter. Vores lapper kommer yderst sjældent i bad, selvom vi ofte tager på udstilling. Ollie er blevet vasket 2-3 gang i løbet af de fem år, vi har haft hende. To af gangene var det fordi, hun smuttede ud på marken, hvor der lige var kørt gylle ud!
Har I nogle gode råd til folk, der overvejer at anskaffe sig en finsk lapphund?
Hvis man overvejer at anskaffe sig en finsk lapphund, bør man læse så meget som muligt om racen (ja, det gælder vel for alle racer). På grund af lapphundens venlige udseende, tror mange, at det er en putte-nutte hund, der finder sig i alt. Det gør den ikke… Det er en selvstændig og meget klog hund, der gerne vil aktiveres og lave næse-hjerne opgaver og som elsker at komme ud. Man skal acceptere, at den ikke altid gider, og at det ikke nytter at tvinge eller lokke den.
Bor man i lejlighed eller i et tæt byggeri, skal man være klar på at træne ikke-gø fra dag ét… og huske at med magt og hårde ord kommer man ikke langt med en finsk lapphund. Du får en ven for livet, og glæden kan vare i mange år, da den finske lapphund har en høj gennemsnitslevealder. Det er ikke unormalt at møde hunde på 12-15 år i fuld vigør
Hvis man finder en finsk lapphund, man godt kunne tænke sig, bør man tjekke om opdrætteren har fulgt retningslinjerne fra DKK OG Spidshundeklubben. Der er krav om øjenlysning og PRA-DNA test og HD status, og anbefaling om udstilling, HD grad ikke under C og ikke to forældre med samme øjensygdom. Derudover er der flere, der nu tester for Pompes, som er en dødbringende sygdom. Denne test er dog frivillig, men spørg alligevel, om den er udført.
Racen er meget sund og rask, men det skyldes b.la., at der meget tidligt blev grebet ind og testet for mange af de ting, der gav problemer, og dermed kan man via seriøst avlsarbejde undgå mange af de skavanker, der ellers kunne være.